fredag den 2. november 2018

Læser vi bibelen selektivt? (del 3 af 3)

Se del 1 og del 2.

Den gamle pagt var midlertidig

I Jer 31:31 finder vi Guds plan for en ny pagt. I den gamle pagt blev loven skrevet i sten og puttet i en forgyldt kasse. I den nye pagt behøver vi ikke lovene skrevet i sten (optimalt heller ikke dem skrevet på papir), da der står: ”Jeg lægger min lov i deres indre og skriver den i deres hjerte”.

Før man bliver moden (eller hvis man prøver at finde ”smuthuller”), har man brug for retningslinjer, regler og love. Når man træner sig selv, lader sig formes efter Guds søns billede, kommer man tættere på Guds universelle princip (kærlighed), og buddene fylder mindre i vores sind.

Behøver jeg 1 fokus eller 2, 10, 613 bud?

Dette er ikke en erstatning for at vandre med Jesus eller for at forstå hans hjerte og tanker bedre. Det er et værktøj, vi kan bruge, når vi skal tage beslutninger i hverdagen.
  1. Kærlighed. Gud er kærlighed (1 Joh 4:8). Han sendte sin søn på grund af kærlighed til os (Joh 3:16-17). Jesus’ nye bud = at vi elsker hinanden (Joh 13:34). Fokus = kærlighed = Guds karakter og motivation.
    • Er kærligheden vores fokus? Ligger kærligheden til grund for vores beslutninger, tale og handlinger? Træner vi vores sind, fylder vi vores sjæl med tanker om lysets vej?
  2. Elske Gud + elske vores næste. Hvis #1 ikke er nok til at vejlede os, så har vi det dobbelte bud til at hjælpe os, det største bud ifølge Jesus (Matt 22, Mark 12, Luk 10).
    • Allerede dette er en tillempning af det universelle princip…
  3. 10 bud (2 Mos 20, 5 Mos 5).
    • En udvidet tillempning. 4 om at elske Gud, 6 basale krav i relationer til vores næste.
  4. 613 bud i GT + mange regler i NT.
Jo længere vi bevæger os ned i denne liste, jo mere specifikke er buddene. De er tillempninger til tid og sted, og de er baseret på en kontekst. Lad os tage Paulus’ breve som eksempel. Der er en grund til og en baggrund for hvert brev. Hvis vi ikke har fundet den, ved vi ikke hvorfor han skrev som han skrev, lige til dem. Situationen i Korinth var meget forskellig fra den i Galatien. I samme dur ser vi at Jesus behandler nogle med nåde, uden at dømme dem, og andre er han meget hård ved, for at, om muligt, hjælpe dem der ville lytte.

Prøv det af i hverdagen

Afprøv denne liste med fire punkter ovenfor. Find en situation hvor du skal vælge hvordan du skal handle, tænke, fortolke eller tro. Prøv og se det gennem Jesus’ øjne. Tænk på om kærligheds-princippet kan hjælpe dig. Hvad er den kærlige vej eller den kærlige måde?

Kærlighed kan til tider være lidt for uldent et begreb. Hvis det ikke hjælper, prøv med #2: Jesus delte det op i to dele, to applikationer af kærlighed i to forskellige kontekster (det største bud). Han sagde at disse to ting dækkede alle andre bude.

Mon ikke du med denne metode (de fire punkter) finder løsninger her og nu på de fleste problemer? Det betyder ikke at det bliver en nem proces at nå i mål, men det betyder at du har en god start.

At kende Gud ved at se på Jesus

Det evige liv er at kende Gud (Joh 17:3). Vi kan se Gud ved at se på Jesus (Joh 14:9, Kol 1:15). Jesus er Guds endegyldige ord (Hebr 1:1-2), ”han er Guds herligheds glans” (Hebr 1:3).

Jesus’ ord og gerninger er det bedste eksempel, vi har på Guds vilje og personlighed. Jesus er det filter, vi kan bruge for at forstå skriften. Problemer løses bedst ved at se dem gennem Jesus’ øjne. Hvis vores forståelse (fortolkning) af et skriftsted går imod hvad vi ved om Jesus, må vi starte om.

Dette leder os til at vi behøver forstå Jesus bedre. Vi må bruge tid i bibelen og i bøn for at blive intimt kendte med Jesus’ hjerte. Med tiden vil vi vokse i forståelse og kærlighed gennem vores vandring med Ham. Måske ender vi med at citere Beatles: ”All you need is love, love. Love is all you need”.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar