fredag den 26. oktober 2018

Læser vi bibelen selektivt? (del 1 af 3)

Jeg har delt dette emne op i tre indlæg:
  1. Det første, jeg vil vise, er at vi alle fortolker bibelen. Alle har et filter, selv Jesus. Vi må forstå og anerkende dette faktum. Derefter kan vi overveje hvilket filter, vi selv bør have.
  2. Hvilket filter havde Jesus? Er der et evigt princip? Kan vi også bruge det?
  3. Hvordan kan vi bruge dette universelle princip i vores liv, så det ikke bare er en teori?

Det er ikke bibelens skyld

Vi mennesker læser bibelen (og andre bøger for den skyld) med hver vores tanker og erfaringer i bagagen.
Måske har vi en bagtanke eller et mål, før vi begynder at læse. Vores religiøse og personlige baggrund og sociale normer påvirker også hvordan vi forstår en tekst. Alt dette kan føre til forskellige fortolkninger af bibelen, hvilket igen kan føre til konflikter i eller mellem grupper og individer.

De kontroverser, der har splittet kirker hundreder gange, stammer fra at vi læser bibelen forskelligt. Det er ikke bibelens skyld. Selv troende individer, eller grupper, der har bibelen som standard og autoritet – godhjertede mennesker, der elsker Gud – kan få modstridende indtryk af hvad bibelen siger. Nogle læser pacifisme ind i teksten, andre retfærdiggør krig. En bruger bibelen for at afskaffe slaveri, imens en anden bruger den for at fastholde samme. Hvad med prædestination vs. fri vilje? Eller debatten om ægteskab mellem to personer af samme køn? Kontradiktoriske holdninger, der baseres på en og samme bog.

Hvordan kan bibelen bruges som en vejledning til livet, eller til at finde Gud, hvis man kan få den til at sige hvad som helst?

Tre eksempler på fejl vi kan lave

Bruger vi tid på fordybelse? Har vi indset at ikke alt skal forstås bogstaveligt, eller at ikke alt er gældende for os i dag? Har vi forudfattede meninger når vi læser bibelen; har vi valgt hvilke briller vi læser med? Disse tre spørgsmål vil jeg nu skrive kort om:
  1. Det tager tid og energi at forstå bibelen. Ofte hælder vi til de nemme løsninger. Vi læser eller citerer favoritvers, som om de skulle have den fulde sandhed om alt og alle. Svære passager springer vi over, eller tolker bogstaveligt, selv om de eksempelvis kun er eksempler på udviklingen i den allerførste kirke. Vi må lade Gud forme os gennem at fordybe os i skriften.
  2. Alt i bibelen har ikke samme vægt. Love fra ørkenvandringen har ikke samme autoritet for os i dag som bjergprædikenen. Bibelen er ikke en ”flad tekst”, hvor hver udtalelse har samme vigtighed. Ellers må vi ikke spise skaldyr, eller blande bomuld og kunststof i tøj (to love fra GT).
  3. Vi fortolker alle, det vi læser. Vi må ikke narre os selve, men være ærlige om det. Vi kan ikke læse og adlyde uden at fortolke det, vi læser. Alle har et filter. Når vi læser bibelen, tager vi prioriterede beslutninger, uanset om vi er liberale eller konservative. Alle gør det. Det første skridt er at anerkende dette. Så kan vi være bevidste om det, og ikke lade os læse ting ind i teksten, bare fordi det er sådan vi plejer at gøre, eller fordi vi ønsker at teksten siger noget bestemt.
Næste trin er så at finde det ”rigtige” filter, de optimale briller, for at se bibelens budskab, som Gud ønsker at vi forstår det… Læs videre i del 2!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar