søndag den 7. oktober 2018

Paulus om kvinder – Priska

Hilsner til kvinder

I Paulus’ breve finder vi rigtigt mange hilsner til hans venner, lidt som vi selv plejer at skrive i mails til dem, vi kender, men ikke ser så ofte. Uventet er dog at 40% af hans hilsener er til kvinder! Det var unormalt den gang, og jeg tvivler på at flertallet mænd i dag kommer op på den procentsats. Det indikerer hans respekt og kærlighed til kristne kvinder.

Priska som et eksempel


Priska er en af dem, han sender hilsener til. Hun og hendes mand Akvila slog følge med Paulus, og de arbejdede sammen i mange år. Det specielle er, at Paulus nævner hendes navn først, hvilket er meget sjældent i antikke dokumenter. Sandsynligvis var hun den mest fremtrædende, den mest kendte af de to ægtefæller.

Også forfatteren Lukas skrev hendes navn først de fleste gange. (I ApG 18 kaldes hun Priskilla, hvilket er en diminutiv form, en slags kælenavn). Hun må have været en speciel kvinde, der gjorde stort indtryk på mægtige ledere. Hun var også med til at vejlede en stærk prædikant om betydningen af den kristne dåb (ApG 18:26) – igen omtales hun først, så vi kan nok antage, at hun ikke bare var der til pynt. Hun gjorde en indsats og udstyrede en missionær med den viden om den kristne tro, som han havde brug for.

Kvindefjendsk?

Hvis Paulus var en kvindehader, som nogle kalder ham, ville han så have rost hende og andre kvinder? Læs fx starten af Rom 12. Der kalder han hende sin medarbejder, en som han havde knoklet sammen med. Ville hun have ”vovet halsen for at redde mit liv” hvis han havde været en mandschauvinist? Mange sluttede sig til ham flere steder (fx ApG 17:4, 12, 34), hvilket de ikke ville gøre hvis de ikke respekterede ham eller følte sig accepterede.

At blive omtalt 6 gange og i 4 af NT’s bøger er ikke enhver forundt. Hun var sikkert en fantastisk kvinde, som havde kirkernes og Paulus’ respekt. Hun og hendes mand havde menighedsmøder i deres hus, og de brugte deres liv og energi for Kristus. Hun brugte sine talenter, måske lavede hun endda mere end sin mand. Selv om hun var kvinde, var hun en leder, der underviste og missionerede.

Roller & respekt

Vi læser ikke ét ord om at hun skulle holde tilbage. Måske vidste hun hvor grænsen gik, for vi alle har en rolle at udfylde – den rolle, som Gud har givet til os – helst uden at træde for langt ind over den rolle som andre har fået. Roller og rang er ikke det samme – vi er alle lige i Kristus (Gal 3:28). Som kvinde måtte hun sikkert ikke undervise mænd til offentlige møder, men i andre sammenhænge gjorde hun det (ApG 18:26).

Med udgangspunkt i Jesus’ mange eksempler på, hvordan mænd bør møde kvinder med respekt og ligeværdighed, viste den første kirke et radikalt andet billede af kvinder end deres samtid. Paulus var helt med på den, i sandhed en radikal discipel, men også en kær ven til mange mænd OG kvinder.

P.S. Til den der vil diskutere græske ord, der vedrører undervisning og Priska, se her.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar