fredag den 9. november 2018

Kvindelige præster

What’s the big deal?

Hvis man ser det at være præst som hvilket som helst andet job, vil nok de færreste have noget imod kvinder i den position. Vi kan nok blive enige om at kvinder er lige så smarte, åndelige og flittige som mænd.

Hvad lærer bibelen?


I bibelen lærer vi at kvinder er lige så værdifulde for Gud som mænd, fx i Gal 3:28. Han gør ikke forskel på køn, udseende, status osv. Her siger Paulus dog ikke noget om at vores roller i samfundet frit kan skiftes rundt, fx at slaver og frie, eller mænd og kvinder, kunne bytte plads. Vores opgaver i verden har intet med vores værdi foran Gud at gøre, i korsets skygge er vi ens.

Gud har tildelt mænd og kvinder forskellige roller. Vi ved nok godt at kvinder ofte er bedre end mænd til nogle typer af jobs, og omvendt, så måske bør det ikke komme som en overraskelse at Gud har en plan for rollerne i familien eller i kirken. Nogle titler kan både mænd og kvinder have. Hvis du vil være kirkeleder, bør du dog være ”én kvindes mand” ifølge Tit 1 og 1 Tim 3. Så kommer spørgsmålet: Var det kulturelt betinget, eller er det et universelt bud? Og hvad menes der i 1 Tim 2:12 med ”at optræde som lærer tillader jeg ikke en kvinde, heller ikke at bestemme over sin mand”?

Jesus og apostlene

Jesus var revolutionerende i sit billede af kvinder. Han fjernede objektiviseringer og traditioner, og han var en sand ven og hjælper til mange, mange kvinder. Men han valgte mænd som apostle og til at lede den første kirke. Og de fortsatte i hans ånd, med stor respekt for kvinder, og kvinderne fik mange opgaver og meget frihed. Men kirkelederrollen forblev en opgave for mænd.

Statistik

  • 85% af verdens kristne (i den bredeste forstand) hører til kirker, som ikke anerkender kvindelige præster.
  • Katolske og ortodokse kirker siger nej til kvindelige præster.
  • De fleste anglikanske kirker har kvindelige præster, dog ikke i alle lande.
  • En fjerdedel af protestantiske kirker nægter at ansætte kvinder som præster.
  • Flertallet af frikirker afviser kvindelige præster.

Ligestilling i Danmark

I forbindelse med kvindernes kamp om ligeberettigelse opnåede de stemmeret i 1915. I 1920’erne fik vi vores første kvindelige minister, og i 40’erne den første kvindelige professor. I 1947 blev det besluttet, at også kvinder kan blive præster i folkekirken. En næsten 2000 år gammel tradition var blevet brudt.

Trenden

Modstanden mod kvindelige præster er vigende i flere frikirker. Apostolsk Kirke har de i senere år konstateret at der ikke er nogen bibelsk begrundelse for at sige nej til kvinder. I Pinsekirken og i Baptistkirken er kun en ud af ti præster kvinder lige nu. Dette står i skarp kontrast mod folkekirken, hvor ca. halvdelen af præsterne er kvinder.

Mange frikirker oplever, at de kvinder, der uddanner sig til præster, ikke ønsker rollen som kirkeleder. En af grundene er, at det store pres er for krævende – ofte er der meget høje forventninger, der er vanskelige at leve op til. Flere har udtrykt, at det er svært at få det til at hænge sammen med et familieliv. Adskillige foretrækker at fokusere på ungdomsarbejde, sjælesorg og andre afgrænsede opgaver. Hos katolikkerne er der kvinder, der har fremstående roller som rådgivere i Vatikanet, eller som professorer på katolske universiteter.

Afslutningsvis

Min holdning er at det kræver en hel del studier for at finde ud af hvad der er kulturelt betinget i bibelen, og hvad der er universelle bud – i hvert fald når man når til de gråzoner, som heldigvis ikke influerer kristendommens centrale temaer. Mon ikke man kan komme i himmelen om man tror på Big Bang eller ej? Kvindelige præster er et ømt tema. Er det bare et job? Hvad er argumenterne for at gå imod NT’s anvisninger? Hvad er vores motiv?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar